EclipseCon 2007 - Part 1

This forum is for sharing stories from journeys around the globe. Most of these are most likely in Swedish though. Sorry about that.
User avatar
Marcus
Site Admin
Posts: 1823
Joined: 2005.04.04 10:52
Location: Stockholm
Contact:

EclipseCon 2007 - Part 1

Postby Marcus » 2007.03.08 04:01

Summary:
The presentations went really well. Marcus and Charlie are meeting "interesting" people. Marcus has delightedly found his way to the chocolate fountains. Charlie wants, due to the local weather, salary and tax levels, to "miss" the flight home. Repeatedly.

More information on some of the events and sessions below (in Swedish).

Söndag:
På söndagen, efter att ha förberett lite tal i jacuzzin, hälsade vi på Eva. På vägen till Eva ringde Ståhl som precis landat, så vi plockade upp en jetlaggad stackars Ståhl på vägen. Eva bor i ett litet hus i Mountain View och hon visade stolt upp sitt citronträd. Eva hade spenderat dagen med David Connelly som dock flydde vid åsynen av ytterligare tre svenskar. Vi åt middag på Evas lokala favoritrestaurang - en vietnamesisk restaurang med klart spännande amerikanskvietnamesisk cross cooking på menyn. På vägen hem från restaurangen noterade vi med bestörtning att en restaurang namngetts "Human Chili". En närmare titt avslöjade att den heter "Hunan Chili", varpå sällskapet återigen kunde slappna av.

Måndag:
Vi bestämde oss för att lära oss mer om WLS och anmälde oss glatt till BEAs WLW tutorials. Pieter Humphrey och Greg Stachnick tog emot oss med öppna armar, kanske mest för att vi stod för 66.7% av de närvarande åhörarna. Under labbarna noterade Marcus att kodgeneratorn i JPA wizarden genererade horribel kod för hashCode och equals. Greg och Pieter höll med om att det kanske inte var lämpligt att skapa en massa objekt i dessa metoder, särskilt inte när den genererade bönan representerar en tabellrad som har en primärnyckel som är en int. De bad Marcus maila utvecklaren. Charlie hjälpte en stackars Linux-journalist som klagade på JRockit prestanda. Han hade en dammig stackars Dragon installerad på en AMD maskin.

Tisdag:
Marcus höll sin första presentation. Marcus hade gissat på fyra åhörare, men det blev en överfyll sal med folk sittandes på golvet längs väggarna och mellan stolsraderna. Presentationen gick sjukt bra med mycket positiv feedback. En åhörare ställde den oundvikliga frågan hur mycket en licens kostar. Marcus svarade cirka $2k. "Inte mer?" blev svaret. Marcus fanns sig snabbt och sade "I get that a lot". ;) En kille visade sig vara en memleak-o-holic som regelbundet använder memleak för att lösa problem i sina appar. Heh. Vi som trodde att vi inte hade några användare. Användaren ifråga försökte senare klistra sig fast, men vi lyckades med list och snabbhet skaka bort honom. Charlie sade att han var stolt över att arbeta på samma företag som Marcus. Marcus blev rörd, men sover numera med reglad dörr.

På kvällen besökte Charlie och Marcus utställningspaviljongen där Marcus storögt hittade oändliga mängder ost och två chokladfontäner. Efter att utställningen stängde så höll IBM en mut-tillställning. Tillställningen var väldigt konstig och artificiell, så trots fri mat, dricka och sumobrottning flydde sällskapet med varsin mut-sudoku-apparat av lägsta tänkbara kvalité vid första bästa tillfälle.

Onsdag;
Onsdagen höll Marcus sin andra presentation. Återigen en full sal. Folk skippade lite av sin lunchpaus för att stanna kvar och få lite extra bonus demos. Yay!
Marcus gick på en presentation som handlade om tips & tricks för SWT_AWT bryggan. En nervös fransman från iLog presenterade allt lidande de utstått. Då även Tools lider av samma anledningar bad Marcus fransmannen om ett exemplar av hans slide-deck, som postats vidare till Tools.

Charlie gick på en J9 presentation där två J9 QA ingenjörer redogjorde hur de hade byggt upp sitt system, testa J9 samt sina olika klassbibliotek (J2SE, Harmony, J2ME...) samt styra hela testningen av J9 från Eclipse. Tydligen så har de släppt sargen och övergett sin Smalltalk miljö till förmån för CDT ovanpå Eclipse. <TBD>
Marcus & Charlie gick även på en TPTP presentation om automatiserad GUI-testning (AGR). Såg klart läckert ut och är värt att titta närmre på. Under samma lightning-talk-session läste en kille från NEC japan på staccato från en lapp på fullkomligt obegriplig engelska om företagets DTP contribution till Eclipse. Sessionerna på EclipseCon är av väldigt varierande kvalité.

Vi lyssnade på ett föredrag om pack 200, som är ett jar-format som krymper jarar till en c:a tredjedel (upp till en niondel om den är stor och bara innehåller klassfiler) av sitt format. Låter lite småläskigt då den är lossy - den komprimerar egentligen inte själv, den har kunskap om klassfiler och rearrangerar data (rearrangerar och mergar konstantpooler, tar bort redundanta attribut) vilket gör att packningen kan påverka debugsymboler, signerad kod m.m. Pack 200 är inbyggt i java 5.0. Det kan användas i eclipse update sites (<site ... pack200=true>), och kan packa nestade jarar rekursivt.

Sedan lyssnade vi på en fransman som presenterade MoDisco - ett ramvark som skall skall kunna upptäcka och bygga metamodeller från lite allt möjligt. Det var svårt att koncentrera sig på presentationen då han lät som en karikatyr på en karaktär hämtad ur Allå, allå emliga armén. (Saknades dock vinglas baguette och basker...)

Vi lyssnade på ett föredrag om vikten av att versionera sina plugins. Mjukvaruutvecklingens spiffiga tidslinje:
Age of the Monolith
Age of the Jigsaw
Age of the Component (Lego)

Vi har precis lämnat the age of the jigsaw (där man utvecklar modulärt och har reuse i development time, men det är svårt att sätta ihop komponenterna på mer än ett sätt - man levererar i princip fortfarande monoliter) och vi närmar oss day of the component (där man kan ha versionerande componenter med olika versionberoenden/contraints i olika konstellationer och därmed reuse i runtime). Versionering blir mindre intressant - en viss övergripande version för en viss konstellation komponenter är mer en marketing grej. Sammanfattning: kritiskt men svårt att få till versionering rätt, men vitalt för att vara med och spela i den nya komponentifierade världen.

(Att se till att bra versionering finns på plats så snart vi börjar exponera våra individuella plugins för Eclipse finns redan med i Tools planer.)

Därefter lyssnade vi på en panel om GUI testning. Det visade sig att en BEA-anställd vid namn John Houston (Boulder) satt i panelen. John nämnde lite intressanta tekniker WLW använder. Vi tänker försöka prata med honom lite under de närmaste dagarna. Charlie tyckte i övrigt att det hela mest påminde om ett AA-möte. Det ångade ångest - folk ställde sig upp och berättade om hur de mitigerat sina problem. En tysk i panelen avbröt i minuterlånga haranger av obegriplig retorik som efter avkodning betydde precis ingenting. Trots detta var det mycket intressant att höra vilka vägar andra pionjärer tagit. Mycket handlade problemlösningen relaterad till socialisering mellan Dev och QA.

Vi missade dessvärre en presentation där någon från IBM använt en open source CSS parser för att definiera och använda style properties för att sätta upp branding/L&F för SWT-applikationer. Mer info + exempelkod finns här: http://eclipsezilla.eclipsecon.org/show_bug.cgi?id=3631.

J9 teamet berättade om hur de bytt från en properietär miljö till CDT. De kör på 11 operativsystem och 9 olika CPU arkitekturer. Fler plattformar än människor och en gemensam kodbas. 3 million LOC för stort för ett CDT projekt - de splittade VMen i 30 komponenter. Exempelvis GC/JIT/Harmony support. Multi platform source gör CDT konfunderad - de kan inte använda indexern, men highlighting m.m. fungerar bra. De har konfigurationsfiler som specificerar dependencies mellan de olika modulerna, denna identifierar ifall en fil ändrats i Eclipse och dispatchar genast ett bygge till de olika konfigurationerna.

Slutligen har Charlie bedrivit spionverksamhet och bland annat hört en intressant konversation mellan två eclipseanvändare ? de föredrog JRockit & Mission Control före TPTP, då de inte behöver starta om för att få fatt på datat.

To be continued...

/M&C

Return to “Travels”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest