Bonaire - Part 4

This forum is for sharing stories from journeys around the globe. Most of these are most likely in Swedish though. Sorry about that.
User avatar
Marcus
Site Admin
Posts: 1823
Joined: 2005.04.04 10:52
Location: Stockholm
Contact:

Bonaire - Part 4

Postby Marcus » 2007.04.08 02:15

Lördagen den 7/4
================
Denna morgon började lugnt och fridfullt. Vi åt frukost och började planera för dagens dyk. Vid ett tidigare dyk hade vi sett ett vrak på cirka 40 meters djup och planen var att besöka detta vrak. Man kan ju alltid planera...

Dyk 1:
Första dyket blev ett mycket kort dyk eftersom Malin hade bytt till sin egen regulator och tillsammans med DIN-Yoke adaptern så hade hon nu för mycket vikt. Vi avbröt dyket efter ca 12 min. Trots detta hann vi ändå med att se ett stort stim på flera hundra fiskar alldeles bredvid oss och en liten vit vattenorm med tecknad rygg som buffade runt med huvudet i sandbottnen. Söt, men lite läskig givet att världens giftigaste ormar är vattenlevande.

Dyk 2:
Dagens andra dyk var varken tekniskt (Malin fladdrade omkring med armarna som en liten pippi) eller orienteringsmässigt (vi simmade lite vilse) fulländat, men oj vad det finns coola djur vid korallrevet strax intill vår hotellknut!

Nästan direkt när vi gått ner råkade vi på det gigantiska stimmet igen. Att se flera hundra fiskar som rör sig som om de vore en enda stor glittrig smidig kropp är otroligt mäktigt! Vi stannade till och Marcus började varsamt närma sig stimmet ytterligare. Malin hängde, något reserverat, på. Helt plötsligt bestämde sig stimmet för att dela sig i två och helt omcirkla Malin och Marcus likt en stor cirkulär vägg av fisk. Fisk, fisk, fisk, så långt ögat kunde nå! =) Den fascinerade showen fick ett abrupt avslut då stimmet upplöstes för en stund och en Great Barracuda uppenbarade sig! Gulp!

Vi fenade oss vidare och fick efter en liten stund ett nära möte med nio ganska så stora rovfiskar med barsk uppsyn. Även dessa hade troligen kosan styrd mot stimmet. Det kan inte vara lätt att vara en liten fisk i ett stort stort hav; inte ens när man har ett helt gäng av lika skraja kompisar omkring sig.

Bara några minuter senare skymtade vi en sävligt simmande, rätt stor oformlig klump med två stora ögon som simmade omkring med öppen mun. Med jämna mellanrum slöt den sina ögon och såg ut att riktigt njuta av havets underbara läckerhet - plankton. Den lät oss komma riktigt nära utan att ta särskild notis om oss. Efter att ha studerat den underliga fisken en bra stund så vinkade vi till slut farväl av vår nyfunna vän och begav oss vidare. Från ingenstans dyker då plötsligt en 0,7 meter lång fisk med lite hajliknande fenor upp strax intill oss! Marcus följde efter den en liten stund med kameran i högsta hugg. Desvärre så var linsen något igenimmad så det syns inte sådär jättebra. Marcus tänker spendera kvällen med att finkamma nätet efter tips kring hur man undviker igenimmade linser...


Sammanfattning
==============
Dagens djur:
Vattenorm
Jättelikt stim
Stor Porcupine Fish som mumsade plankton
Great Barracuda
Ett stim på nio ganska stora rovfiskar
Hajliknande fisk

Dagens dyk:
8.7 m
26.2 m
28 grader i vattnet

/M&M 8) 8)

Return to “Travels”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest